NEET | JEE | MHT-CET CHEMISTRY PREPARATION

  NEET | JEE | MHT-CET CHEMISTRY PREPARATION

COMPETITIVE EXAMINATION  OF  CHEMISTRY PREPARATION

 TOPIC: CHEMICAL BONDING IMP MCQs

Problem 1:     Which molecule is T- Shaped?
                        (A) BeF2                                                         (B) BCl3                                
                        (C) NH3                                                          (D) ClF3

Solution:        ClF3 has sp3d hybridization with two lone pairs of electron  on central   Cl- atom.
                         (D)     

Problem 2:    The species  which does not   show  paramagnetism  is
                        (A) O2                                                             (B) O2+ 
                        (C) O22-                                                         (D) H2+ 

Solution :        O2-2  has no unpaired   electron
                         (C)

Problem 3 :    CO2 has the same   geometry  as
                        (A) HgCl2                                                       (B) NO2 
                        (C) SnCl2                                                       (D) C2H2

Solution :        both HgCl2  and C2H2 are linear  like CO2 because     of sp2 hybridisation
                         (A) &  ( D)

Problem 4 :    Which ion has the   highest   polarising   power
                        (A) Mg2+                                                        (B) Al3+ 
                        (C) Ca2+                                                        (D) Na+ 

Solution 4:     Small  cation has more  polarising  power
                         (B)     

Problem 5 :    The correct order of  decreasing    polarisability of ion is
                        (A) Cl- >Br- > I-  > F-                                               (B) F- > I- > Br- >Cl
                        (C) I- > Br- > Cl- > F-                                               (D) F- >Cl- > Br- > I- 

Solution:         Larger the ion, more is   its polarisability
                         (C)

Problem 6 :    Which of the following   compounds   is (are ) non- polar
                        (A) HCl                                                                       (B) CH2Cl2 
                        (C) CHCl3                                                                   (D) CCl4 

Solution:        CCl4 has symmetrical   structure hence  non- polar
                         (D)

Problem 7:    Which of   the following   cannot exist  on the basis   of MO theory?
                        (A) H2+                                                          (B) He2+
                        (C) He2                                                           (D) O2

Solution:        Bond  order  of He2 is zero,  hence can not exist.
                         (C)

Problem 8 :    Highest covlent    character  is found in
                        (A) CaF2                                                        (B) CaCl2 
                        (C) CaBr2                                                      (D) Cal2


Solution:        Higher the   polarisability,   greater is the covalent   character, Since  polarisability                                                  of I- is maximum.
                         (D)

Problem 9:    o- Nitrophenol is more  volatile  than p- nitrophenol because  of 
                        (A) Resonance
                        (B) Presence  of intramolecular hydrogen  bonding in the   o- isomer
                        (C) Absence   of intramolecular   hydrogen   bonding in the o-isomer
                        (D) none of  these

Solution:        Ortho   nitrophenol is   more  volatile than   para due  to the presence  of intramolecular   hydrogen bonding.
                         (B)  

Problem 10 :  Amongst    LiCl,RbCl, BeCl2 and MgCl2  the compounds with greatest  and                                       least     ionic   character   respectively are
                        (A) LiCl and   RbCl                                               (B) RbCl and   BeCl2 
                        (C) RbCl and   MgCl2                                           (D) MgCl2 and BeCl2

Solution:        acc,  Fagan's rule  (A)  

No comments:

Post a Comment

DIVERSITY OF LIFE | BIOLOGY VERY IMP MCQs | NEET 2020 | MHTCET2020

 DIVERSITY OF LIFE 1.         Which names are regarded legitimate (a) Which were first proposed (b) Which are very popular (c) Wh...

INSTAGRAM FEED

@uniquescience